Requiem for a Dream, Deconstructing Harry i Oh Boy / subota 21.07.2018.

Requiem for a Dream

Requiem for a Dream

Harry (Jared Leto) i Marion (Jennifer Connely) dvoje su ljubavnika koji pokušavaju ostvariti svoju verziju američkog sna: pronaći neki posao, skrasiti se i provesti ostatak života zajedno u ljubavi. Problem je u tome što su oboje ovisnici o heroinu i što potreba za drogom koja upravlja njihovim životima stalno prijeti uništenjem njihovih snova. Jaran Tyron je isto navučen i kao sitni krimos gleda kako doći za do droge. Harryjeva majka je također zavinsa od TV reklama i gleda samo kako doći na male ekrane. Ludnica od filma Aronofskog koji ga ukaka s Majkom!, svojim posljednim filmom.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu D7:

Harry Block (Woody Allen) je uspješni pisac, koji smatra da je beznadežno opsjednut seksom, a što mogu da potvrde i njegove tri žene i bezbrojne ljubavnice. Mučen time što ne može da nađe inspiraciju za novi roman, kreće na dugo putovanje u New York da primi nagradu za životno djelo te preispituje svoj život. U dilemi je koga da povede na taj put – ljubavnicu, prijateljicu, sina…. Na kraju Harry unajmljuje prostitutku da mu pravi društvo, a pred sam polazak im se pridruži njegov prijatelj Richard (Bob Balaban). Počinje jedno ludo putovanje.

Propali student prava Niko nalazi se na životnoj raskrsnici bez ideje kamo krenuti i šta bi sam sa sobom. Prepušta se dnevnoj stihiji koja ga vodi na razna mjesta u Berlinu, od kafića u kojem pokušava popiti kafu do filmskog seta, partije golfa s ocem, konceptualne predstave, hitne medicinske pomoći. Uz lajtmotiv “popiti kafu” susreće razne ljude, sarkastično portretirane stanovnike Berlina, koji ga dovode u nezavidne situacije.

Debitantski film njemačkog autora Jana Ola Gerstera snimljen je u crno-bijeloj tehnici te podvučen suptilnim muzičkim jazz sekvencama Oh Boy ili Coffee in Berlin (engleski naslov filma) dočarava ritam i dušu jednog od najekstravagantnijih europskih gradova. No ono što je autoru posebno krenulo od ruke ovim skromno financiranim filmom jest nevjerojatno precizan prikaz nekoliko generacija. One kojoj je još u sjećanju Drugi svjetski rat, zatim generacije koja je svoju živahnu mladost prošla 70-ih pa sve do glavnog lika ovoga film, koji u svojim ranim tridesetima ne osjeća strast niti ambiciju spram ičega.

Ajme meni je postigao golem uspjeh u Njemačkoj gdje je nagrađen s čak 6 glavnih Lola nagrada, zatim nagradom njemačke filmske kritike, kao i nagradama na nizu njemačkih filmskih festivala. Jan Ole Gerster osvojio je Europsku filmsku nagradu kao otkriće godine.

Komentariši