Restauriran Poseban tretman / 06.06.2020.

Višestruko nagrađivani film Poseban tretman reditelja Gorana Paskaljevića, digitalno je restauriran u okviru projekta Vip Kinoteka, koji već treću godinu zajedno sprovode Jugoslovenska kinoteka i kompanija “Vip mobile”.

Film će besplatno onlajn biti prikazan 6. juna, na dan kada se obeležavaju Dan Kinoteke i rođendan kompanije “Vip mobile”.

Digitalno restaurisana verzija filma će biti predstavljena u prenosu uživo od 19 časova na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke (facebook.com/kinoteka.rs/) i Vip mobile (facebook.com/vipmobile.rs/), gde će publika moći da uživa u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka filma koji je svoju premijeru imao na festivalu u Kanu, pre tačno četiri decenije.

Crnohumornu socijalnu dramu, prema scenariju Dušana Kovačevića, maestralno je oživela plejada srpskog glumišta koju čine Ljuba TadićMilena DravićDanilo Bata StojkovićDušica ŽegaracPetar KraljMilan SrdočRadmila ŽivkovićBora TodorovićPavle Vuisić i Vladan Živković.

Metaforična priča o autoritarnom doktoru i njegovim pacijentima, prinudno lečenim alkoholičarima, snimljena je u produkciji Centar filma i kompanije “Dan Tana Productions”.

Uz veliki broj nagrada na jugoslovenskim festivalima, film je 1981. bio nominovan za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja, a Milena Dravić je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Komentariši