Rio Bravo i Živjela kralljica / nedjelja 26.05.2019.

HRT2 20.05.

Film glasovitog Howarda Hawksa zasigurno je jedan od najcjenjenijih, najpopularnijih i najutjecajnijih vesterna svih vremena. Riječ je o adaptaciji kratke priče B. H. McCampbella, djelu koje je slavni redatelj snimio kao konzervativni odgovor navodno preliberalnom vesternu Tačno u podne Freda Zinemanna. Žanrovski netipičan film, koji karakterizaciji slikovitih protagonista i izgradnji njihovih slojevitih međuodnosa posvećuje mnogo više pozornosti nego klasičnoj epskoj vestern priči o borbi dobra i zla.

Okrug Presidio u Teksasu kasnih 1860-ih godina. Nakon što jedne večeri zbog ubistva nenaoružanog čovjeka u salonu uhapsi kauboja Joea Burdettea (C. Akins), šerif John T. Chance (J. Wayne) shvati da se našao u neprilici. Naime, Joe je brat zemljoposjednika Nathana Burdettea (J. Russell), najbogatijeg i najmoćnijeg čovjeka u okrugu, koji će sa svojih četrdeset plaćenika zasigurno pokušati brata izvući iz zatvora. Jedina pomoć na koju John može računati je ona njegovih pomoćnika, notornog pijanca Dudea (D. Martin) i brbljavog i zajedljivog bogalja Stumpyja (W. Brennan). Kad u grad stigne gonič stoke Pat Wheeler (W. Bond) sa svojim ljudima, John upozna njegova pomoćnika, mladog i vrlo sposobnog revolveraša Ryana zvanog Colorado (R. Nelson). Istog dana, na putu za Fort Worth u grad stigne i poštanska kočija, među čijim je putnicima i atraktivna Feathers (A. Dickinson), iskusna varalica za kojom je zbog kartaških prevara raspisana potjernica. Nakon što sljedeće večeri netko s leđa ustrijeli Wheelera, John će shvatiti da je obračun počeo i da su svi postali Burdetteove mete.

U glavnoj ulozi je oskarovac J. Wayne, ikona žanra vesterna, a njegovi su partneri pjevač i glumac D. Martin, suradnik slavnog J. Lewisa u nizu komedija, A. Dickinson i W. Brennan. Nezaboravnu filmsku muziku potpisuje Dimitri Tiomkin, skladatelj koji je od dvadesetak nominacija za Oscara potvrdio njih četiri.

Film se kao remek-djelo nalazi u kvadrantu G5 na mapi Movielanda:

AMC 09.35.

Živjela kraljica je dličan dječji film (koji mogu i odrasli pogledati, naročito oni koji  ne poznaju šah, a još i prije oni koji ga vole:) kroz koji se djeca mogu upoznati s osnovama šahovske igre. Puno više o filmu na sljedećem linku.

Komentariši