Ryan's Daughter / nedjelja 22.09.2018.

Ryan s Daughter

Ryan s Daughter

HRT3 13.55.

Ryanova kći je nagrađen sa dva Oscara, za najbolju sporednu mušku ulogu i najbolju kinematografiju. Film je pri izlasku dobio poprilično negativne kritike, ali je nakon ponovnog pojavljivanja na DVD-u proglašen skrivenim remek-djelom.

Rosy Ryan (Sarah Miles) je razmažena kći poreznika Thomasa Ryana (Leo McKern), njih dvoje žive u siromašnom gradiću na zapadu Irske. Prvi svjetski rat bijesni na kontinentu i irski pobunjenik Michael O'Leary (Barry Foster) planira prošvercati njemačko oružje kako bi izbacio britanske okupatore. Istovremeno, ratni veteran Randolph Doryan (Christopher Jones) dolazi u gradić kako bi preuzeo kontrolu nad lokalnim vojnim odredom. No Rosy ne razmišlja o ratu i sličnim stvarima već planira zavođenje Charlesa Shaughnessya (Robert Mitchum), lokalnog učitelja. Iako je Charles dvadeset godina stariji on joj ne može odoljeti i ubrzo stupaju u brak.

Često ozbiljno zadubljen u intimističke motive (Dr. Živago), veliki britanski redatelj David Lean (Most na rijeci Kwai, Velika očekivanja, Kratak susret, Lawrence od Arabije) i u filmu Ryanova kći preispituje upravo takve motive, s tim da je u pozadini ljubavne priče irski rat za nezavisnost.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu D5:

Komentariši