Se7en / subota 29.09.2018.

Se7en

Se7en

HRT1 deset minuta iza ponoći.

Mračan triler s istaknutim horor elementima, Sedam slavnog redatelja Davida Finchera bez imalo dvojbe jest jedan od definirajućih filmskih naslova posljednjih dvadesetak godina.

Serija nevjerojatno brutalnih ubistava potresla je javnost, a detektivi Sommerset (Morgan Freeman) i Mills (Brad Pitt) se, izgleda, nalaze pred nerješivom zagonetkom. Model po kojem nepoznati zločinac bira i ubija svoje žrtve preuzet je iz biblijske predaje; jedan po jedan, stradavaju ljudi koje se može okriviti za jedan od sedam smrtnih grijeha, okrutnim načinima koji ne ostavljaju dvojbe u motive manijakalnog ubojice.

Iskusni i načitani Sommerset proučava predaju o sedam smrtnih grijeha kako bi što bolje shvatio ubojičine motive i sredstva, a njegov se mlađi kolega Mills grozi mogućnosti shvaćanja poremećenog uma. Situacija za detektive postaje još složenija kada ubojica i njih konkretnije uključi u realizaciju svoga nevjerojatnog plana.

Scenarist Andrew Kevin Walker za svoju velebnu sagu o grijehu, iskupljenju, kazni i sudbini nije mogao poželjeti bolji tim, sastavljen sve od samih prvaka modernoga Hollywooda. David Fincher se upravo nakon ovog filma potvrdio kao jedan od najzanimljivijih svjetskih redatelja. Glumačka postava jednostavno je sjajna, a Brad Pitt i Morgan Freeman čine iznimno uvjerljiv i skladan par, dok je Kevin Spacey, kao brutalni ubica, ostvario zaista uznemirujuću ulogu.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu E5:

Komentariši