Sol zemlje, Dugme od sedefa, In the Mood for Love i Povratak u Jugoslovenskoj kinoteci / nedjelja 10.11.2019.


Veći prikaz

U oceanu je pohranjena istorija čitavog čovječanstva. U oceanu su sačuvani glasovi zemlje i glasovi svemira. Zvijezde pokreću oceane i živa bića u njima. Ocean, ujedno najduža vodena granica Čilea, čuva tajnu dva misteriozna dugmeta od sedefa pronađena na njegovom dnu. Čile, sa svojom 2.670 milja dugom obalom i najvećim arhipelagom na svijetu izgleda gotovo natprirodno. Njegovi vulkani, planine i glečeri čuvaju glasove starosjedilaca Patagonije i Ognjene zemje, prvih engleskih kolonizatora i političkih zatvorenika Pinočeovog režima. Kažu da voda pamti, a Dugme od sedefa pokazuje da može i govoriti.

Odtad je kamerom zabilježio posljednje dane vlade Salvadora Aljendea u dokumentarcu Bitka za Čile, reditelj Patrisio Guzman se uspostavio kao glas onih koji su ušutkani i koji su nestali pod dvadesetogodišnjom vladavinom generala Augusta Pinočea. Sa svojim novim filmom, Dugme od sedefa, Guzman se okreće jednoj drugačijoj ugroženoj zajednici kojoj je istorija oduzela glas – domorodačkom stanovništvu čileanske Patagonije, desetkovanom od strane prvobitnih kolonizatora, zatim gotovo dokrajčenom brutalnošću Pinočeovog režima.

Majstor dokumentarnog filma, Patrisio Guzman, još jednom ulazi u koštac sa istorijskom nepravdom i genocidom.

FIlm se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu B2:

Odličan dokumentarac korežisera Wim Wendersa (drugi režiser je sin fotografa) o životu i radu fotografa Sebastiao Salgada najpoznatijeg po dugogodišnjim fotografskim projektima Workers, Exodus i Genesis. Pogledajte Salgadove fotografije iz rudnika zlata u Brazilu.


Vwći prikaz

In the Mood for Love

In the Mood for Love

Jedan od najboljih ljubavnih i izi going filmova koji imate priliku pogledati na velikom platnu.

Od režisera Levijatana, Изгнание i najnovijeg Lovelessa vrlo dobar, pače odličan debitantski.

Dva maloljetna brata, Ivan (I. Dobronravov) i Andrej (V. Garin), žive s majkom (N. Vdovina) u ruskom gradiću. Iznenada se pojavi njihov prije dvanaest godina nestali otac (K. Lavronenko) kojemu se potpuno zameo trag i želi živjeti s njima. Ne bi li se zbližio s potpuno nepoznatim sinovima, povede ih na izlet na obližnje jezero. Iako je svjestan da je djeci od početka mrzak i odbojan, otac se ni ne trudi da pridobije njihove simpatije, već ih pokušava “naučiti disciplini” pretjeranom strogošću i grubošću. Izlet će se svima pretvoriti u neviđenu noćnu moru.

 

Komentariši