Šone razorio / subota 05.05.2018.

Ustav Republike Hrvatske

Ustav Republike Hrvatske

Nedavno preminuli Nebojša Glogovac je razorio u ulozi transvestita.

Film priča komplikovanu a opet tako jednostavnu priču o četvoro običnih ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, sudbinama, seksualnim afinitetima, nacionalnosti i vjeri. I vjerojatno nikada ne bi međusobno prozborili ni riječ, da ih nesreća na to ne natjera i učini da zavise jedni od drugih. Veoma polako ali i bolno, oni počinju da se otvaraju i prepoznaju ono ljudsko jedni u drugima.

Ljubavna priča o mržnji, koja ruši granice i razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima, pobrala je odlične kritike i osvojila niz nagrada na festivalima širom svijeta, od kojih je najvažnija nagrada za najbolji film, festivala u Montrealu – Grand Prize of the Americas, na kojem je film imao međunarodnu premijeru.

Zatim, na vodećem festivalu nezavisnog filma u Velikoj Britaniji i Evropi – Raindance, osvojila je nagradu za najbolji film, najbolji scenario i najbolje glumačko ostvarenje – Nebojša Glogovac. Time je Ustav Republike Hrvatske postao prvi film u 25 godina dugoj tradiciji ovog festivala koji je uzeo tri glavne nagrade. Tu su i nagrade sa festivala u Santa Barbari, Milanu, Lečeu, Puli.

Komentariši