Spotlight, Citizenfour i Synecdoche, New York / petak 07.02.2020.

HRT1 20.05.

Drama prema istinitom događaju o tome kako su bostonske novine razotkrile rašireno i dugotrajno seksualno zlostavljanje djece u kojem su sudjelovali katolički svećenici, a nadbiskupija je to godinama zataškavala. Kad se priča 2002. pojavila u novinama, buknuo je veliki skandal koji je izazvao potres u crkvenim krugovima.

Oscarom nagrađeni film temelji se na seriji priča o seksualnom zlostavljanju djece, kojima su se bavili novinari Spotlighta i svojim su otkrićima The Globeu 2003. priskrbili Pulitzerovu nagradu. Oscara je osvojio i u kategoriji najboljeg scenarija dok je još u četiri kategorije nominiran. Scenario je osvojio i nagradu BAFTA, a nominiran je za najbolji film i sporednu ulogu (M. Ruffalo).

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu B4:

Synecdoche New York

Synecdoche New York

CineStar TV Comedy 22.35.

Film, po meni, veći od života. Kao što Dražen Ilinčić kaza za Majstora i Margaritu u otvaranju jednog od Kulturnih kolodvora: “Može se slobodno reći za onoga ko ju nije pročitao da nije ni živio.” Istu bih paralelu povukao za ovaj beton. U njemu je Hoffman naprosto razorio.

FIlm je prikazan na četrnaestom SFF-a 2008. godine i tad je gost festivala bio Kaufman sam koji je također i scenarist Biti John Malkovich i Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Iz žurnala četrnaestog SFF-a:

21729110_10154682180780064_1623672444_n.png

Žurnal možete preuzeti na sljedećem linku.

HRT3 23.35.

Dobitnik Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film. Priča o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e, čovjeku koji je otkrio skandal o tome kako je Nacionalna služba sigurnosti SAD-a (NSA) nezakonito prisluškivala građane. Ovaj dokumentarni triler čija priča započinje anonimnim mailom, a nastavlja se odlaskom u Hong Kong i brojnim sastancima s čovjekom kojeg je u kratkom vremenskom periodu upoznala cijela Zemlja, ne samo da pokazuje opasnosti vladinog nadzora nego vas tjera da ih osjetite na vlastitoj koži.

Nakon gledanja filma nikada više nećete na isti način gledati na telefon, e-mail, kreditnu karticu, web preglednik ili Facebook profil.

Film je prikazan na dvadeset i prvom SFF-u 2015. godine u okviru programa Laško Summer Nights. Iz žurnala festivala:


Veći prikaz

Žurnal dvadeset i prvog SFF-a možete preuzeti na sljedećem linku, a katalog na linku. Bilten iz kojeg je tekst o filmu možete preuzeti na sljedećem linku.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu B3:

Komentariši