Still Alice, Marathon Man i Cvijeće / utorak 19.06.2018.

Still Alice

Still Alice

Međusobna povezanost članova porodice profesorice lingvistike nađe se na kušnji nakon što njoj dijagnosticiraju Alzheimerovu bolest. Alice Howland predaje lingvistiku na Sveučilištu Columbia, a pedeseti rođendan proslavlja s mužem liječnikom Johnom i njihovo troje odrasle djece.

Nakon što na jednom predavanju zaboravi riječ i izgubi se prilikom rekreativnog trčanja, Alicein liječnik dijagnosticira početni stadij Alzheimerove bolesti. Njezina starija kći Anna i sin Tom podvrgavaju se genskom testiranju kako bi utvrdili hoće li i oni podleći istoj bolesti. Aliceina mlađa kći i najmlađa od troje djece, buduća glumica Lydia, odluči da se ipak neće testirati.

Kritika je film dočekala pohvalama, osobito ističući Julianne Moore koja je osvojila mnogobrojne nagrade, a među ostalima i Oscara za glavnu ulogu.

Maratonac je američki triler iz 1976. snimljen po istoimenom romanu Williama Goldmana, koji je napisao i scenario.

Laurence Olivier je za svoju ulogu osvojio Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, a bio je nominovan i za Oscara u istoj kategoriji. Film se nalazi na listi 100 najuzbudljivijih filmova svih vremena, a doktor Szell na 34. mjestu liste 100 najvećih negativaca.

Tom “Babe” Babington studira istoriju na univerzitetu Kolumbija a u slobodno vrijeme se bavi trčanjem. Sprema doktorsku disertaciju, ima djevojku Elsu i vodi prosječan i miran život do trenutka kada mu brat Doc umire na rukama. Tom saznaje da je njegovog brata ubio ozloglašeni nacista Szell, koga je Doc trebao da dovede u SAD. Sve postaje još gore kada i sam Tom postane meta okrutnog doktora Szella i njegovih ljudi…

Film govori o dvije porodice koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu. Priča je podijeljena u dva dijela u kojima se isti događaj prikazuje iz dvije različite perspektive – imućne urbane porodice te provincijske porodice srednje klase. Što rekli dječki iz Let 3-ja život na zemlji jedina radost.

Film već sad možete pogledati ovdje:

Komentariši