Strangers on a Train / program SDF 50+ / kino Kriterion srijeda 24.10.2018. u 20.00 sati

Strangers on a Train

Strangers on a Train

Sjajni triler Stranci u vozu ili Nepoznati iz Nord-ekspresa Alfreda Hitchcocka — ekranizacija romana Patricie Highsmith — uzbudio je publiku i kritiku ingenioznim zapletom o zamjeni ubistava između dvoje stranaca, kao i Hitchcockovim redateljskim i montažnim inovacijama.

Istaknuti teniser Guy Haines slučajno u vozu upozna nametljiva imućna maminog sina Brunu Anthonyja koji mu, znajući za njegove ljubavne probleme, predloži savršen plan zamjene ubistva: on, Bruno, ubit će Guyevu suprugu koja mu ne želi dati razvod pa se on ne može vjenčati s voljenom Ruth, senatorovom kćeri, dok će Guy ubiti Brunina autoritativnog oca. Nikad ih nitko neće povezati s ubojstvima jer ne postoji nikakav vezivni motiv. Guy misli da se Bruno šali, iako mora priznati da je riječ o lucidnoj ideji, no psihotičnom Bruni šala nije na kraj pameti.

Kritika je posebno isticala, kao primjer vrhunske napetosti, sekvencu Guyeva teniskog meča paralelno montiranu s Bruninim pohodom na mjesto zločina, međutim, fascinantnija je završna sekvenca obračuna na karuselu, u kojoj Hitchcock na sebi svojstven način miješa vrhunsku napetost i lakonsko-cinični humor s dozom ekscentričnosti.

Režiser i producent: Alfred Hitchcock
Scenrio: Raymond Chandler, Whitfield Cook, Czenzi Ormonde
Uloge: Farley Granger, Ruth Roman, Robert Walker
Muzika: Dimitri Tiomkin
Trajanje 101 minuta
_____________________________________

Ulaznica po cijeni od 5KM uključuje piće dobrodošlice i kokice!

Više o programu Stari dobri filmovi 50+ u kinu Kriterion:

https://www.facebook.com/filmnatvu/videos/1745505438836396/

Komentariši