The Angels’ Share i Rondo / petak 31.01.2020.

Image

Alternativna TV 21.00.

Nakon što mu Leonie (Siobhan Reilly) rodi dijete, sitni prevarant i kriminalac Robbie (Paul Brannigan) odluči kako ne želi da mu dijete ima sličan životni put pa prihvati dobrotvorno raditi u zamjenu za zatvorsku kaznu. Ubrzo on i njegovi prijatelji Rhino (William Ruane), Albert (Gary Maitland) i Mo (Jasmin Riggins) dođu do zaključka da je nemoguće naći radno mjesto zbog dosjea, no tokom razgledavanja destilerije viskija Robbie dobije priliku za neobičan posao iz snova.

Kroz socijalnu priču o mladima saznat ćemo i zanimljivosti o viskiju, na primjer da 2% alkohola ispari u procesu dozrijevanja i odlazi anđelima te ga stoga zovu danak anđelima.

U glavnoj ulozi gledamo Paula Brannigana koji je nagrađen BAFTA-om, a Paul Laverty za scenario. Na Kanskom festivalu 2012. film je osvojio nagradu žirija, a u San Sebastianu nagradu publike.

Na mapi Movielanda film se nalazi u kvadrantu H2:

Image

Image

HRT3 22.00.

Drama. Umjetnički dizajner (Relja Bašić) živi u sretnom braku sa suprugom (Milena Dravić) u potkrovlju jedne zagrebačke zgrade. Jednoga dana, promatrajući u parku dokone šahiste, umjetnik upozna suca (Stevo Žigon), isto tako pasioniranog posmatrača šahovske igre. Dvojica muškaraca ubrzo postaju prijatelji i sudac počinje redovito nedjeljom posjećivati umjetnika i igrati s njim šah. Tokom tih druženja između njega i umjetnikove žene, nezadovoljne činjenicom da njezin suprug još uvijek nije spreman imati dijete, rađa se ljubav.

Debitantski igrani film Zvonimira Berkovića (Ljubavna pisma s predumišljajem), Rondo (1966.), gotovo svi kritičari i danas ubrajaju u vrh hrvatske kinematografije. Virtuozno režirana drama predstavila je Berkovića kao vrsnog profilatora likova, sjajnoga stilista i redatelja s istančanim smislom za filmsku upotrebu klasične muzike (ovoga puta W. A. Mozarta). Rondo je nagrađen na Pulskom filmskom festivalu Srebrnom arenom dok je njegov autor osvojio Zlatnu arenu za scenario.

Komentariši