The Bride of Frankenstein / program SDF 50+ / kino Kriterion srijeda 31.10.2018. u 19.00 sati

Frankensteinova nevjesta

Frankensteinova nevjesta

U opisu FB eventa između ostalog stoji:

Frankensteinova nevjesta je kultni američki horror film iz 1935 godine, koji je ujedno i nastavak Frankenstein serijala filmova. I kako možete pretpostaviti jedan je od prvih nastavaka nekog filma u cijeloj filmskoj industriji, također je bolji od originala. Režiser je, kao i u prvom filmu James Whale, a smatra se da je ovo njegovo najbolje režisersko ostvarenje.

Film je direktni nastavak priče iz originalnog filma, koji je baziran na knjizi Mary Shelley Frankenstein iz 1818. godine. U filmu protagonista priče Henry Frankenstein se više ne želi baviti stvaranjem života, ali njegov mentor Dr. Pretorius to ne dopušta, pa se nakon prijetnji vlastitog Čudovišta dr. Frankenstein ipak odlučuju napraviti družnicu za svoje Čudovište.

Film je stvarala manje-više ista genijalna ekipa iz originalnog filma, a snimanje je počelo odmah nakon premijere prvog dijela. Iako je film naišao na zapreke kritičara u pojedinim državama, kada je objavljen njegova reputacija je išla samo na bolje, pa je danas uvršten u Nacionalni filmski registar SAD-a, kao film od kulturološke, istorijske i estetske vrijednosti.

Režiser: James Whale
Scenarista: William Hurlbut
Trajanje: 75 minuta

Uloge:
Boris Karloff kao Čudovište (The Monster)
Colin Clive kao Henry Frankenstein
Valerie Hobson kao Elizabeth Frankenstein
Ernest Thesiger kao Doctor Pretorius
Elsa Lanchester kao Mary Wollstonecraft Shelley i Frankensteinova nevjesta
______________________
Ulaz: 5KM, a uključuje konzumaciju i kokice.

Na mapi Movielanda na sljedećem linku film se nalazi u kvadrantu F2:

Komentariši