The Conversation i Kramer vs. Kramer / četvrtak 19.07.2018.

The Conversation

The Conversation

Harry Caul (G. Hackman) stručnjak je za elektronsko prisluškivanje. Prisluškujući mladi par, Ann i Marka, otkrije da se sprema ubistvo. Premda je inače samotan profesionalac, koji osjećaje ne miješa s poslom, ovaj put čini kobnu pogrešku i umjesto da samo prisluškuje i o tome izvijesti naručitelje, on se umiješa u posao. To će izazvati niz događaja, vrtlog u kojem će se Harry morati boriti za vlastiti život.

Prisluškivanje, film koji kritički progovara o društvu i politici, jedan je od najambicioznijih Coppolinih filmova koji je kritika iznimno hvalila.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu D1:

Joanna Kramer (Meryl Streep) je akademska umjetnica, domaćica i majka. Sa svojim mužem Tedom (Dustin Hoffman) ima sina Billyja (Justin Henry). Zbog osjećaja da je takav život ograničava, a muža zapostavlja, Joanna odlazi kako bi “pronašla samu sebe”.

Ted, koji se do tad fokusirao na svoju karijeru u marketingu, i koji je taman ostvario najveći posao za svoju agenciju, šokiran je Joanninom odlukom, ali nema drugi izbor, osim da nastavi odgajati Billyja sam. Uskoro mu u pomoć priskače komšinica Margaret (Jane Alexander), također samohrana majka, a Ted počinje shvatati zašto ga je supruga ostavila. U međuvremenu, postaje sve više zainteresiran za Billyjev odgoj, sve više zanemaruje svoj posao i na kraju ga gubi.

Otprilike godinu i po nakon što je otišla, Joanna se vraća u New York i traži starateljstvo nad Billyjem, pa počinje sudski spor.

Film ozbiljno obrađuje temu razvoda i kako on utiče na sve učesnike, posebno na djecu.

Kramer protiv Kramera je dobio pet Oscara 1980. godine – za najbolji film, najboljeg reditelja (Robert Benton), najbolji adaptirani scenario, najboljeg glavnog glumca (Dustin Hoffman) i najbolju sporednu glumicu (Meryl Streep). Osmogodišnji Justin Henry nominiran je za najboljeg sporednog glumca.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C6:

Komentariši