The Hustler / četvrtak 20.08.2020.

Image

HRT3 21.50.

Psihološki film prema romanu Waltera S. Tevisa. Junak filma od djetinjstva je zaljubljen u bilijar, i cijeli svoj život gradi na toj igri. Njegovi uspjesi sve su veći, ali ga životne okolnosti udaljuju od službenih natjecanja. Sve više uranja u svijet kojemu je jedini cilj dobitak, ali ga ipak ne napušta ambicija da svlada do tada nepobjedivog Minnesota Fatsa.

Iznimno uspio film koji gledatelja upoznaje s igrom i miljeom koji su tek vrlo rijetko bili filmske teme. Precizno profilirani likovi s margina života, životni gubitnici i oni koji na tuđim moralnim i emocionalnim gubicima grade svoju egzistenciju pridonijeli su neočekivanom uspjehu ovoga filma, a i nastanku remakea Martina Scorsesea (Boja novca). Film je režirao redatelj neujednačenog opusa (Duša i tijeloSvi kraljevi ljudi) kojemu je ovo jedan od najuspjelijih filmova, a mladi Paul Newman dokazao je da je sposoban glumiti psihološki složene likove.

Autentičnosti mnogobrojnih bilijarskih mečeva sigurno je pridonio i konzultant Willy Mosconi, višestruki bilijarski prvak svijeta. Film je dobio Oscare za fotografiju i scenografiju, te još sedam nominacija (za najbolji film, režiju, Newman za glavnu i J. Gleason i G. C. Scott za epizodnu ulogu).

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C5:

Image

Komentariši