The Longest Day i dokumentarac o Bergmanu / nedjelja 06.06.2021.

Image

HRT3 07.05 i 22.30 sati.

Povijesni ratni film. Početkom juna 1944. godine neizvjesnost oko ishoda rata bila je na vrhuncu. Premda se znalo da Saveznici pripremaju veliku invaziju na okupiranu Europu, niko nije bio siguran u to kada i gdje će se ona dogoditi. Vremenska prognoza najavljivala je produžetak nepovoljnih vremenskih prilika, po čemu je njemačko vojno vodstvo zaključilo kako do savezničke akcije ipak još neće doći. S druge strane, saveznički vojnici već su danima bili u visokom stepenu pripravnosti, nestrpljivo čekajući da taj dan napokon dođe i prekine frustrirajuću neizvjesnost. Svjestan da više ne smije odgađati, general Eisenhower usprkos nepovoljnom vremenu 5. juna zapovijedi da invazija počne u zoru sljedećega dana. Nedugo zatim poletjeli su saveznički zrakoplovi puni padobranaca čiji je zadatak bio diverzijama pripremiti teren za iskrcavanje u Normandiji.

Trojica redatelja, petorica scenarista te vrlo angažirani producent bili su potrebni kako bi se na ekran vjerno prenijela prijelomna bitka Drugog svjetskog rata. Najduži dan, jedan od najvećih ratnih spektakala filmske povijesti, ekranizacija je istoimenog bestselera Corneliusa Ryana. Premda radnjom obuhvaća razmjerno kratko vremensko razdoblje – nekoliko sati koji su prethodili početku invazije te sami Dan D – Najduži dan ni po čemu nije skroman. S budžetom od 10 milijuna dolara (najskuplji crno-bijeli film prije Schindlerove liste), trajanjem od gotovo tri sata, pravom vojnom mašinerijom i rekvizitima, desecima hiljada glumaca i statista (uključujući i brojne profesionalne vojnike) te većinom originalnim lokacijama, producent Zanuck i ostatak ekipe uspjeli su na gotovo dokumentaristički način reproducirati zbivanja toga dana.

Ono što donekle kolidira s dokumentarističkim aspiracijama filma, ali svakako čini Najduži dan još atraktivnijim, jest glumačka postava kakva se skoro nikada ne viđa u istome filmu. Glavne uloge tumače: J. WayneR. MitchumH. FondaR. BurtonR. SteigerR. WagnerS. Connery te popularni pjevač Paul Anka, koji je za film napisao i naslovnu muzičku temu. Ovo veliko filmsko ostvarenje osvojilo je dva Oscara (fotografija i specijalni efekti) od pet za koje je bilo nominirano (scenografija, montaža, najbolji film), zatim nagradu Eddie Američkog udruženja montažera kao najbolje montirani dugometražni film, talijansku David di Donatello nagradu u kategoriji najboljeg stranog filma te Zlatni globus za najbolju filmsku fotografiju.

Na mapi Movielanda film se nalazi i kvadrantu C3:

Image

Image

HRT3 09.00 sati.

Druga epizoda četverodijelne dokumentarne serije o Bergmanu. Bergmanovi filmovi često su prožeti njegovim sjećanjima na djetinjstvo i odnosima s roditeljima. Mladenaštvo mu je teško palo, simpatizirao je nacistički režim, a na početku svoje redateljske karijere režirao je neke prilično loše filmove. Usprkos tome, uspio se dva puta oženiti i dobiti petero djece.

Komentariši