The Lost Weekend, The Adventures of Baron Munchausen i Jules et Jim / ponedjeljak 01.04.2019.

The Lost Weekend

The Lost Weekend

HRT3 22.50.

Ovaj je film donio proslavljenom redatelju Billyju Wilderu (Neki to vole vruće, Bulevar sumraka, Apartman) prvog Oscara, a osvojio ga je i za najbolji film, scenarij i glavnu mušku ulogu. Ray Milland, do tada relativno nepoznati glumac, oduševio je kritičare i publiku odigravši lik alkoholičara realistično i bez pretjerivanja.

Slijede spojleri.

Don Birnam (R. Milland) sredovječni je muškarac koji je oduvijek želio postati pisac. Nagomilane frustracije zbog nesigurnosti i neuspjelih pokušaja da dovrši makar i jednu od svojih započetih priča dovode ga do kroničnog alkoholizma iz kojeg ga pokušava izvući brat Wick (P. Terry). Upravo zbog toga Wick planira izlet na selo tijekom nadolazećeg vikenda.

Don se uspije izvući od neželjenog putovanja nagovorivši svoju zaručnicu Helen (J. Wyman), lijepu i talentiranu novinarku Times magazina, da prije puta s njegovim bratom pođe u kazalište. To je vrijeme Donu dovoljno da potpuno izmakne njihovoj kontroli i utočište potraži u obližnjem baru gdje se opija do besvijesti. I sljedeći dan nastavlja svoju uzaludnu potragu za zaboravom i bijegom od svojih strahova….

Film se smatra jednom od najrazrađenijih studija alkoholizma unatoč tome što mu neki zamjeraju isforsirani happy end. Neosporiva je činjenica da je ovaj film i danas aktualan i jednako šokantan kao i 1945. kad je nastao, što potvrđuje njegovu svevremenost, a to je najveća pohvala koju jedno umjetničko djelo može dobiti.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H6:

Cinemax 09.60.

Redatelj Terry Gilliam i zvjezdana glumačka postava koja uključuje Johna Nevillea, Erica Idlea, Olivera Reeda i Umu Thurman pričaju priču o zadivljujućim avanturama Barona von Munchausena na putu da spasi grad od Turaka.

Redatelj Terry Gilliam (Vremenski banditi, Brazil, Kralj ribara) nastavlja protezati granice mašte u ovoj sagi nominiranoj za četiri Oscara. U osamnaestom stoljeću u europskom gradu pod turskom opsadom kazališnu predstavu Avanture baruna Munchausena prekida starac (John Neville) koji tvrdi da je sam barun. Nitko mu ne vjeruje osim desetogodišnje Sally (Sarah Polley) koja mu se pridruži u nastojanju da dokaže svoje tvrdnje i spasi grad od Turaka. Sada moraju pronaći barunova četiri najbliža prijatelja: Albrechta (Winston Dennis), najjačeg čovjeka na Zemlji; Bertholda (Eric Idle), najbržeg živućeg čovjeka; Adolphusa (Charles McKeown), koji može vidjeti dalje od teleskopa i Gustavusa (Jack Purvis), koji može puhati jače od uragana.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu E7:

RTS2 22.10.

Film se nalazi na BBC-ovoj listi sto najboljih neengleskih na sljedećem linku. Više o filmu na ovom linku.

Komentariši