The Warriors i ciklus španske kinematografije u Meeting pointu / četvrtak 22.11.2018.

The Warriors

The Warriors

HRT3 23.20.

Prije i poslije filma ići će emisija Posebni dodaci o režiseru ovog klasika Walter Hillu.

https://www.facebook.com/filmnatvu/videos/1895602037204312/

https://www.facebook.com/filmnatvu/videos/307142929889388/

Treći film u karijeri američkog redatelja Waltera Hilla (The Long Riders, 48 Hrs.) iznimno je dinamičan i brutalan akcijski triler Ratnici podzemlja, koji je vrlo brzo nakon premijere stekao kultni status.

Slijede spojleri.

Sve njujorške bande pozvane su u Bronx na dogovor oko ujedinjenja i zajedničkog djelovanja. Primirje među njima proglasio je karizmatični Cyrus (R. Hill) koji namjerava stati na čelo ujedinjenih bandi. No, na skupu ga ubije manijakalni Luther (D. P. Kelly) optuživši za ubistvo bandu Warriors i njihovog vođu Cleona (D. Wright). U općoj gužvi koju izazove dolazak policije rulja ubije Cleona, dok Cyrusovi banditi organiziraju opći lov na pripadnike Warriorsa. Na njihovo čelo stane Swan (M. Beck) pred kojim je gotovo nemoguć zadatak: mora izbjeći stotine kriminalaca koji tragaju za Warriorsima, te pritom dokazati da je pravi Cyrusov ubojica Luther. Ratnici polako prelaze opasni Bronx i teritorije Manhattana, bore se za vlastite živote, traže opstanak u urbanoj džungli te shvaćaju značenje odanosti.

Visokoestetizirani spoj filma potjere, suvremenog vesterna i stripovske naracije Hillov je uradak na dotad neviđen način predstavio dio njujorškog podzemlja kojim vladaju tzv. gangovi, odnosno bande većinom mlađih članova, koje karakteriziraju hijerarhija, jaka identifikacija, poseban kodeks ponašanja i snažna unutarnja kohezija. Sve je to u ovom filmu zaživjelo kroz jednostavan zaplet o bandi Warriors. Glavnina filma protječe u bjesomučnom lovu na Warriorse od Bronxa do Coney Islanda pri čemu je Hill dočarao noćni New York, njegove ulice i podzemnu željeznicu kao sjecište pakla i pravo bojno polje.

Muzika Barryja de Vorzona i fotografija Andrewa Laszla dodatno naglašavaju ovaj dojam, dok je korištenje spikerice koja na radio stanici usmjerava bandite na Warriorse izvrsna narativna dosjetka. Prepun nasilja koje je u integralnoj inačici na većini kinotržišta dobio najoštrije predikate, film je ujedno i svojevrsna kriminalistička bajka. Šarena kostimografija s detaljnom stilizacijom svake od bandi u filmu (Punks, Lizzies, Baseball Furies), namjerna crno-bijela profilacija likova i majstorski režirane akcijske scene čine film Waltera Hilla istinskom zabavom, unatoč ritualnom nasilju. Rijetko silovit film, Hillov se akcijski triler zasluženo smatra jednom od perjanica akcijskog žanra s kraja 70-ih.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu I4:

U kinu Meeting point kreće ciklus španke kinematografije:

Komentariši