Odlični filmovi danas – među njima The Florida Project i Rolling Stone: Stories from the Edge / četvrtak 20.12.2018.

(Za pristup u BiH filmskim kanalima Telemacha za džaba do 15.01.2019. pogledati na dnu posta na ovom linku. Ako nemate pristup isti možete aktivirati kako biste danas pogledali filmove Nico, 1988. i Rolling Stone: Stories from the Edge. )

The Florida Project

The Florida Project

RTS2 22.30.

Prelijepa priča o djetinjstvu, pri vrhu dosta lista najboljih filmova ove godine. Halley i njezina 6-godišnja kći Moonee žive u motelu kojim upravlja Bobby, čovjek čija gruba vanjština u dubini skriva dobrotu i suosjećanje. Unatoč njezinoj neprijatnoj okolini, napredna i zaigrana Moonee bez puno truda svaki svoj dan pretvori u slavljenje života. Njezini dani puni su nestašluka i velikih pustolovina, dok je njezina majka, s druge strane, prisiljena istraživati neke opasne opcije kako bi njih dvije preživjele.

Cinemax 22.50.

Film ceste posvećen legendarnoj pjevačici Velvet Underground, jednoj od Warholovih muza i ikoni (ne samo) šezdesetih godina, Nico, 1988. usredotočuje se na njezine dvije posljednje godine, koje je provela na turneji Europom osadesetih.

Približavajući se pedesetoj, kantautorica Nico živi usamljeno i povučeno u Manchesteru, daleko od svojih glamuroznih dana šezdesetih kao Warholova superzvijezda i slavljena pjevačica kultnog benda The Velvet Underground. Više ne mari za svoj izgled i karijeru, nastupa zahvaljujući novom menadžeru Richardu koji Nico daje potreban poticaj da opet krene na turneju po Europi. Boreći se sa svojim demonima i posljedicama zbrkanog života, ona čezne za tim da obnovi odnos sa sinom, čije je skrbništvo davno izgubila. Hrabra i beskompromisna glazbenica, Nicina je priča priča o ponovnom rođenju: umjetnice, majke i žene iza ikone.

HBO 21.40.

Hronika posljednjih pedeset godina američke muzike, politike i pop-kulture kroz perspektivu časopisa koji je shvatio da je rock'n'roll više od muzike– bio je kulturna sila koja je pomogla oblikovati Ameriku i odredila naraštaje.

Uzbudljivo vizualno i muzičko iskustvo istorije časopisa, film prikazuje nastupe sjajnog niza umjetnika, uključujući Rolling Stones, Bruce Springsteena, Tinu Turner, Janis Joplin, Sex Pistols, The Clash i Ice-Tja te muziku nekih kulturnih ikona koje je najavio, uključujući Bob DylanaJohn Lennona, Fleetwood Mac i Chance the Rappera, a prikazuje i vrhunski, revolucionarni rad svojih pisaca, naglašavajući utjecaj Rolling Stonea na društvo.

HRT3 23.50.

Harold je depresivni, smrću opsjednuti dvadesetogodišnjak koji slobodno vrijeme provodi na pogrebima te u neuspješnim pokušajima samoubistava. Na jednom pogrebu Harold se sprijatelji s Maude, sedamdesetodevetogodišnjakinjom koja ga nauči životnim užicima.

Harold i Maude kultna je crna komedija Hala Ashbyja. U pravom smislu riječi, ovaj film je jednostavna ljubavna priča o suprotnostima koje se privlače – samo što on ima devetnaest, a ona sedamdeset i devet godina. Harold (Bud Cort) pod golemim je pritiskom svoje ugnjetavajuće majke, gospođe Chasen (Vivian Pickles), koja ga nagovara da počne izlaziti s djevojkama. Nažalost, stidljivi i mrzovoljni Harold radije odlazi na sprovode nepoznatih ljudi. Na jednom od njih upoznaje Maude (Ruth Gordon  dvostruka oskarovka), koja posjeduje odvažnost i energiju tinejdžerke. Maude je uvjerena da Harold mora izaći iz svoje ljušture i početi uživati u životu te ga ona uvodi u svoj. U filmu ide i odlična muzika Cat Stevensa.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu G2:

Komentariši