Tri boje: Plavo i Kidnap / srijeda 11.11.2020.

Image

HRT3 20.05.

Drama. U teškoj automobilskoj nesreći Julie (J. Binoche) izgubi supruga, hvaljenog europskog skladatelja i maloljetnu kćer. Ostavši sama, Julie se nakon oporavka u bolnici pokušava vratiti u kako-tako normalan život: udaljava se od poznanika ne bi li očuvala anonimnost i zaštitila se od zlobnih priča, i živi sama u svom pariškom stanu. Ubrzo joj se počnu javljati osobe iz “prijašnjeg” života otežavajući joj sadašnji. Naime, sazna da kompozicija koja je proslavila njezinog supruga uopće nije napisana, da njezin brak uopće nije bio onako sretan kako je ona mislila, a i ona sama počinje otkrivati neka nova lica koja su stalno bila blizu nje, a ona ih nije primjećivala.

Psihološka drama Tri boje: Plavo slavnog poljskog redatelja Krzystofa Kieslowskog dojmljiv je, potresan pa čak i neobičan film. Iako je redatelj isticao da mu je namjera bila prikazati neka posebna unutarnja stanja u kojima se mogu naći ljudi nakon teških emocionalnih gubitaka, činjenica je da film nosi izrazitu političku poruku. Naime, kao i ostali dijelovi trilogije, filmski naslov referira se na slavnu krilaticu Francuske revolucije “Sloboda, jednakost, bratstvo”, što u ovom kontekstu dovodi u pitanje postojanje tih vrijednosti u današnjoj Europi. Polagan ritam, izvrsna režijska upotreba plave boje, te impresivna muzika veliki su aduti ovoga izuzetnog filma. Osvojio je, uz mnoge druge, nekoliko prestižnih nagrada: Césara za glavnu žensku ulogu, zvuk i montažu, nagradu Goya za najbolji europski film, te Zlatnog lava za režiju, glavnu žensku ulogu i fotografiju.

B92 21.00.

Neloš akcioni, počinje javljanjem na telefon kao i The Guilty, ali za razliku od Danca, Berry izlijeće na čist zrak.:ppp

Komentariši