TV dan velikana / ponedjeljak 12.03.2018.

Danas trojice velikana filmovi.

Pink World Cinema 19.00 Tarkovski

Remek-djelo Zerkalo.

HRT3 23.25 Kaurismaki

Leningrad Cowboys Go America

Leningrad Cowboys Go America

Film ceste. Negdje u tundri, na ničijoj zemlji, živi najgori rock'n'roll band na svijetu – Leningrad Cowboys – grupa bez publike i bez ikakva komercijalnog potencijala. Zbog toga oni odlučuju pokopati svoje nacionalne osjećaje i krenuti u Sjedinjene Države, gdje ljudi mogu progutati doslovno sve. Film je priča o njihovom putovanju preko oceana i preko cijelog kontinenta, priča o mračnim barovima i poštenom folku nacije hamburgera. Ružni glumci i sjajni osjećaji. Tako otprilike Aki Kaurismäki predstavlja svoj šesti cjelovečernji film kojim je prvi put privukao pozornost i šire međunarodne publike (kritika mu je već i prije bila sklona). Pomogao je tome i naslov koji je na neobičan način spajao dvije najveće sile suvremenog svijeta, ali još više to što je redatelj nakon nekih kratkih filmova prikazao kroz muziku i uz nju povezanu bizarnu priču, što je dijelom promijenilo i način kako upotrebljava stalne sastavne elemente svojih filmova – modernistički prosede i društvenu kritiku.

RTS2 23.50 Kišlovskog dva filma zaredom

Kratki TV film o učitelju iz malog grada u Poljskoj, koji dolazi u Varšavu da vidi svoju otuđenu ženu, koja se bavi aranžiranjem izloga. On se nada da će mu se ona prije vratiti, nego zatražiti razvod.

RTS2 petnaest minuta iza ponoći

Nakon odbijanja doktora da izvede abortus 17-godišnjoj devojčici, ona i njen dečko moraju se nositi s novonastalom situacijom. Oboje moraju naučiti preuzeti odgovornost za svoje odluke, uprkos brojnim teškoćama s kojima se suočavaju.

Komentariši