U raljama života i dva Wellesova u Kinu Tuškanac / četvrtak 26.09.2019.

U raljama života

U raljama života

HRT2 21.00.

Četvrti igrani film redatelja Rajka Grlića (Samo jednom se ljubi, Čaruga, Karaula, Ustav Republike Hrvatske) ekranizacija je hvaljenog romana Štefica Cvek u raljama života ugledne hrvatske književnice Dubravke Ugrešić, koja je ujedno i koscenaristica filma. Iznimno uspjela komedija sa sjajnim glumačkim ostvarenjima cjelokupne ekipe, osobito Vitomire Lončar, bila je svojedobno veliki hit u domaćim kinima. Naime, u filmu se pojavljuju tri tada najpoznatija glumca bivše Jugoslavije: Bata Živojinović, Miki Manojlović i Rade Šerbedžija.

Kino Tuškanac 19.00.

Kad spletom okolnosti jedne večeri u njujorškom Central Parku upozna atraktivnu plavušu Else Bannister, koju odvažno spasi od otmičara, irski mornar Michael O´Hara bude očaran djevojčinom ljepotom. Ona mu ubrzo otkrije da je udana za bogatog i tjelesno hendikepiranog odvjetnika Arthura Bannistera, s kojim je upravo iz Šangaja doputovala u New York. S obzirom na Michaelovo zanimanje, on se na Elsein nagovor zaposli kao mornar na Bannisterovoj jahti, kojom bračni par planira preko Panamskog kanala otputovati u San Francisco. Nakon što im se na dijelu puta pridruži Bannisterov poslovni partner George Grisby, on Michaelu predloži da mu pomogne odglumiti vlastitu lažnu smrt, jer se tako želi domoći novca od životnog osiguranja. A kad nepromišljeno pristane sudjelovati u Grisbyjevu planu, Michael će vrlo brzo biti uvučen u zamršen slučaj u kojem će biti optužen i za ubistvo.

Noirovska krimi drama scenarista i redatelja Orsona Wellesa izuzetno je uspjela adaptacija romana If I Die Before I Wake popularnog američkog pisca krimića Sherwooda Kinga. Riječ je o ekranizaciji proze koja je Sherwooda ključno afirmirala i proslavila, dijelom zahvaljujući i uspjehu Wellesova filma, realiziranog po narudžbi Harryja Cohna, šefa studija Columbia Pictures. Odlučivši izmijeniti ime protagonista romana, te je Laurence Planter postao Michael O´Hara, Welles je film uspio snimiti u zadanim rokovima i uz poštivanje proračuna. No Cohn je ipak bio nezadovoljan konačnim rezultatom, ponajviše zbog Wellesova inzistiranja na korištenju autentičnih lokacija u San Franciscu, izbjegavanju krupnih planova i pribjegavanju lažnom dokumentarističkom prosedeu. Zbog toga je Cohn odlučio nadosnimiti film, pri čemu je dio Wellesova snimljenog materijala uništen, a dio zagubljen. Tu leže i razlozi zbog kojih je film naišao na neodobravanje i nerazumijevanje publike, ne samo zbog mnogim gledateljima konfuzne radnje, nego i stoga što je Welles odlučio dugu crvenu kosu svoje tadašnje supruge Rite Hayworth, koja joj je bila svojevrsni zaštitni znak, skratiti i obojati u plavo. No kritika je odlično prihvatila djelo, hvaleći ga kao jedan od zanimljivijih doprinosa film noiru te, osim sugestivne atmosfere, dojmljivih ekspresionističkih kadrova i izuzetno raspoloženih glumačkih nastupa, ističući antologijsku sekvencu završnog obračuna u kući ogledala u zabavnom parku.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu I6:

Kino Tuškanac 21.00.

Priča o orodici Anderson, uglednoj i bogatoj porodici iz tada malog grada Indianapolisa na američkom srednjem zapadu, započinje 1873. godine, u vrijeme kad je život bio neusporedivo sporiji i kad se imalo vremena za sve. Bilo je to u osvit industrijske revolucije, doba u kojem će materijalizam zavladati zemljom a vrijeme postati novac. Stekavši bogatstvo baveći se trgovinom i izgradnjom, stari major Amberson, pater familias čitave porodice, je na samom rubu grada izgradio najveću i najluksuzniju gradsku kuću. Njegovoj prelijepoj kćeri Isabel tada se udvarao markantni poduzetnik Eugene Morgan, i činilo se da su dvoje mladih stvoreni jedno za drugo. Međutim, Eugene je jedne noći pod Isabelinim prozorom pripit djevojci počeo pjevati serenadu i pritom pao, na što je osramoćena djevojka odlučila da ga nikad više ne želi vidjeti. Isabel se ubrzo i udala za pouzdanog poslovnog čovjeka Wilbura Minafera, s kojim je nedugo potom dobila i sina Georgea. U međuvremenu se i Eugene oženio, no njegova je supruga prerano preminula i na skrb mu ostavila privlačnu kći Lucy. Godinama kasnije, udovac Eugene se nakon duga izbivanja s Lucy vraća u grad, ovaj put kao uspješan poduzetnik koji ima velike planove u narastajućoj automobilskoj industriji. Jedne večeri na balu kod Ambersonovih, svojeglavi mladi George će upoznati romantičnu Lucy, a Eugene će ponovo susresti Isabel, ženu koju nikad nije prestao voljeti.

Godine 1943. nominirana za Oscara u kategorijama najboljeg filma, najuspjelije ženske sporedne uloge (Agnes Moorehead), najbolje scenografije i najuspjelije fotografije, impresivna porodična saga glumca (Treći čovjek, Bitka na Neretvi), scenarista i redatelja Orsona Wellesa izuzetno je uspjela adaptacija hvaljenog romana Bootha Tarkingtona. Realizirani godinu nakon znamenitog Građanina Kanea, najuspjelijeg debitantskog projekta nekog filmaša svih vremena i jednog od najboljih, najznačajnijih i najutjecajnijih filmova u istoriji sedme umjetnosti, Veličanstveni Ambersonovi su ostvarenje koje je tokom nastanka nailazilo na mnoštvo problema, zbog čega njegova konačna verzija sasvim odudara od one koju je izvorno zamislio Orson Welles. Dok je autor boravio u Južnoj Americi snimajući dokumentarac, čelnici producentskog studija RKO su preinačili njegov ugovor, drastično premontirali film i Wellesu oteli prava na njegov konačni izgled. Štoviše, angažirali su i budućeg oskarovca Roberta Wisea (Moje pjesme, moji snovi, Priča sa zapadne strane) te Freda Flecka, pomoćnika redatelja u hitovima Hell´s Angels i Anđeosko lice, koji su izvorno 131-minutni film srezali na dužinu od 89 minuta, te ponovnim režiranjem nekih scena znatno izmijenili posljednju trećinu filma, koja tonom i ugođajem primjetno odudara od ostatka cjeline. Welles nikad nije pristao na izvršene izmjene i pobunio se protiv studija, no sve je bilo uzalud. Ipak, unatoč svim izmjenama, Veličanstveni Ambersonovi su remek-djelo koje plijeni redateljskim stilom, dojmljivom vizualnošću i sjajnim radom s glumcima, te posjeduje gotovo magičnu snagu. Izuzetno raspoloženu glumačku postavu predvodi izvrsni karakterni glumac, Wellesov prijatelj i čest suradnik Joseph Cotten (Sjena sumnje, Plinsko svjetlo, Dvoboj na suncu), za Oscara nominiranu fotografiju potpisuje hvaljeni Stanley Cortez (Noć lovca, Šok koridor), a muziku glasoviti oskarovac Bernard Hermann (Psycho, Vrtoglavica), stalni suradnik velikog Alfreda Hitchcocka.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu D5:

Komentariši