Welcome to Sarajevo, The Trip i Ball of Fire / subota 13.03.2021.

Image

HRT1 22.30 sati.

Sarajevo tokom rata u Bosni, grad pod udarom granata i snajpera, grad kojim bespomoćno kruže međunarodni promatrači i radoznali novinari. Jedan od njih, Britanac Henderson (S. Dillate), u početku tek neutralni promatrač, zainteresira se za sudbinu djevojčice Emire (E. Nušević), prepuštene samoj sebi u užasima rata. Odluči prebaciti je u Britaniju, pothvat vezan uz velike opasnosti.

Realiziran po uzoru na mnoge slične filmove s novinarima kao promatračima, a zatim sudionicima ratnih događaja film ipak mjestimično vrlo sugestivno dočarava tragično stanje u kojem se našlo Sarajevo. Winterbottom, prilično istaknuti redatelj novijeg naraštaja britanskih sineasta, okupio je ekipu dosta poznatih međunarodnih glumaca, na primjer Woodyja Harrelsona (Larry Flint), Emily LloydMarisu Tomei i dr.

Snimljeno prema knjizi Natasha's Story novinara Michaela Nicholsona.

Image

HRT3 večer sa subote na nedjelju 01.40 sati.

Pandemijska anksioznost (ili neki drugi uzročnik) možda vas probudi u pol noći pa pogledate ovaj zbilja i nenadano odličan film.

Rogeru Cormanu gledao sam emisiju Posebni dodaci. Lik je svoje vrste. Ponukan emisijom skinuo sam The Intruder film, a i sjetio se da sam u Kinu 1. maj / Bosna – OpEnSoUrCe u jesen 2010. godine gledao njegov ludi film The Trip. Najtoplija preporuka. Dobre filmove je tamo Sale puštao, općenito, od 2010. do neke 2015. godine. Koje je filmove kao svojih deset najboljih iz Criterion kolekcije Rodžer izdvojio možete vidjeti na sljedećem linku.

Image

HRT3 14.30.

Briljantna klasična komedija inspirirana bajkom Snjeguljica i sedam patuljaka. Plesačica (B. Stanwyck) koja se druži s gangsterima sakriva se u kući gdje osam uštogljenih profesora, s prof. Bertramom Pottsom (G. Cooper) na čelu, pokušava “definirati” slang za svoju enciklopediju. Ubrzo u to utočište znanosti dolaze i gansteri, a lijepa plesačica postaje smetnja i izazov šarmantnom i nespretnom mladom znanstveniku.

Film je nominiran za Oscara u četiri kategorije, među njima i za najbolju žensku ulogu (B. Stanwyck).

Na mapi Movielanda nalazi se u kvadrantu G3:

Image

Iza filma u 16.20 sati također na HRT3 je drugi nastavak serijala Redatelji posvećen Billy Wilderu:

Wilderov opus je impresivan: od filma Ninočka, s Gretom Garbo, klasika noira Dvostruka obmana pa sve do Oscarom nagrađenih klasika kao što su Izgubljeni vikendBulevar sumraka i Apartman.

Komentariši