Za šaku dolara i Donnie Brasco / petak 31.08.2018.

A Fistful of Dollars

A Fistful of Dollars

RTS1 22.00.

Per un pugno di dollari prvi je film u legendarnoj trilogiji špageti-vesterna Sergio Leonea sa Clint Eastwoodom u glavnoj ulozi. Nepoznati čovjek ujaše u grad u kojem se sukobljavaju dvije bande, Baksterovi i Rohovi. Umjesto da pobjegne ili pogine, kao što bi se dogodilo većini, neznanac smišlja načine kako manipulirati zavađenim stranama i pri tome se obogatiti.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H4:

HRT1 23.35.

Krajem sedamdesetih agent FBI-a Joe Pistone (J. Depp) dobiva zadatak uvući se u njujoršku mafijašku porodicu. Postaje Donnie Brasco i predstavlja se kao stručnjak za dijamante. Sprijatelji se s Leftyjem Ruggeriom (A. Pacino), mafijaškim plaćenim ubicom, čiji je privatni život u rasulu. Pistone s vremenom shvati da više ne glumi gangstera već se identificira s Donniejem i kad nije na dužnosti. Promjena mu počinje stvarati probleme u braku sa suprugom (A. Heche) i troje djece, a jasno mu je da bi i najmanja pogreška mogla stajati života njega i njegovu porodicu.

Film prema stvarnim doživljajima Josepha D. Pistonea, agenta FBI-a, koji se uspješno infiltrirao u mafijašku porodicu Bonnano, jednu od pet vodećih u New Yorku tokom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Paul Attanasio je nominiran za Oscara u kategoriji najbolji adaptirani scenarij.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu G6:

Komentariši