Zajednički stol i postelja / ponedjeljak 22.04.2019.

RTS2 22.10.

Samo dvije godine nakon umjetničkog i komercijalnog uspjeha trećeg dijela sage o životu svog filmskog alter ega Antoinea Doinela Ukradeni poljupci, francuski je redatelj F. Truffaut snimio novi nastavak Antoineovih filmskih dogodovština – Zajednički stol i postelja. Kuriozitet je filma cameo nastup komičara Jacquesa Tatija čime je Truffaut želio odati priznanje i njemu i njegovom liku gospodina Hulota.

Zaprosivši voljenu Christine (C. Jade), 26-godišnji je Antoine Doinel (J.-P. Léaud) napokon zaplovio u bračnu luku i čini se da više ništa ne može ugroziti sreću ovo dvoje mladih. Antoine tako uživa u poslu cvjećara, dok Christine radi kao profesorica violine. Također, ne mogu se požaliti ni na novi zajednički stan u čijem su komšiluku neobični, ali simpatični ljudi. Ipak, Antoine će nakon nezgode sa cvijećem uskoro promijeniti posao i zaposliti se u jednoj američkoj tvrtki koja se bavi maketama brodova na daljinsko upravljanje. Jednog dana upoznat će zavodljivu Japanku Kyoko (H. Berghauer). Unatoč Christininoj trudnoći Antoine se upusti u vezu s Kyoko.

Film govori o Doinelovom ulasku u brak, i to s dugogodišnjom djevojkom Christine. Međutim, njihova će se veza vrlo brzo suočiti s prvim krizama, te napokon i pravim razlozima za razvod. Unatoč ovom poprilično ozbiljnom zapletu koji je redatelj ponovno poluautobiografski vezao za vlastita iskustva, Truffautov je film zadržao vedar i lepršav ton prethodnika. Tako je i dalje riječ o šarmantnoj humorističnoj drami čijeg glavnog junaka rese životni optimizam, romantičarski duh i uvjerenje da se svi problemi u životu mogu riješiti na manje-više bezbolan način.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu C6:

Komentariši