Zatoichi, I, Tonya i dokumentarac o Bergmanu / subota 17.10.2020.

Image

Image

Image

Image

Pustolovno-akcijski film. Radnja se zbiva u 19. stoljeću. Slijepi maser i kockar, a zapravo samuraj, lutalica Zatôichi stiže u selo kojim dominiraju trojica gospodara. Susreće sestre gejše Seitaro Osei Naruto i Okinu Naruto, zapravo brata i sestru koji su već deset godina u potrazi za ubojicama svojih roditelja, a to su trojica gospodara u selu.

Filmski autor, književnik, pjesnik, slikar i glumac, Takeshi Kitano jedna je od velikih japanskih zvijezda, dok je Zatoichi ikona japanske popularne kulture o kojem je snimljeno mnogo filmova i TV serija. Kitano u Zatoichiju spaja povijesno-pustolovno-akcijski (samurajski) film, melodramu, komediju i mjuzikl, te toj žanrovskoj raznolikosti dodaje i priču složenu iz tri fabularna niza. Film je dobitnik pet nagrada japanske akademije, te nagrada na festivalima u Veneciji i Torontu.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H7:

Image

Image

HRT1 22.20.

Sportska crna komedija. Film prati život klizačice u umjetničkom klizanju Tonyje Harding i njezinu umiješanost u napad na njezinu suparnicu Nancy Kerrigan 1994. godine.

Djelomično temeljen na stvarnim događajima, film prikazuje T. Harding kao žrtvu pa time dovodi u sumnju navode o njezinoj umiješanosti u zločin, kao i kritike nekih njezinih postupaka.

Na 90. dodjeli nagrade Oscar A. Janney osvojila je nagradu u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi, dok je film dobio i dvije nominacije, za najbolju glumicu (M. Robbie) te najbolju montažu. Na 75. dodjeli nagrade Zlatni globus nominiran je u tri kategorije, a A. Janney je pobijedila u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi.

Image

HRT3 16.15.

Druga epizoda serije. Bergmanovi filmovi često su prožeti njegovim sjećanjima na djetinjstvo i odnosima s roditeljima. Mladenaštvo mu je teško palo, simpatizirao je nacistički režim, a na početku svoje redateljske karijere režirao je neke prilično loše filmove. Usprkos tome, uspio se dva puta oženiti i dobiti petero djece.

Komentariši